ОТВОРЕНО ПИСМО – ДА ПОДКРЕПИМ ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО В УНГАРИЯ! Екип ЦПП юни 25, 2018

ОТВОРЕНО ПИСМО – ДА ПОДКРЕПИМ ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО В УНГАРИЯ!

Hungary’s parliament passes a package of laws that criminalize the use offered by citizens and NGOs to migrants in need. With this open letter, civil society organizations call on European citizens to sign the European Citizens’ Initiative „We are a hospitable Europe“ and stand behind its cause. Hungarian civil society needs our support now so that the EU can stop the criminalization of solidarity in Europe.

На 20 юни Световният ден на бежанците, унгарското правителство, начело с Виктор Орбан, официално криминализира солидарността към мигранти и бежанци!

Докато милиони в цяла Европа са дарили своето време и пари, бъдейки част от движението #RefugeesWelcome, доброволци и неправителствени организации в Унгария са изправени пред опасност от затвор, поради извършването на същите хуманитарни действия. Дори даването на информационна брошура или правни съвети вече може да доведе до наказателно преследване. Търсещите убежище и мигрантите без документи няма повече да имат достъп до информация и критична за тях помощ. Този нов закон е пряка атака срещу върховенството на закона, свободата на изразяване и сдружаване, и на нашите фундаментални европейски ценности.

Репресиите вече са започнали. Миналата седмица са поставени обозначителни стикери на вратите на организациите, работещи с бежанци и мигранти. Трагично е да се отбележи, че една от сградите, където се помещават НПО, е била сграда с отличителни жълти давидови (еврейски) звезди през 1944 г. А сега Виктор Орбан активно лобира в подкрепа на взетите от унгарския парламент решения и убеждава правителствата в цяла Европа да го последват по време на предстоящата среща на върха на ЕС по въпросите на миграцията.

Унгарското гражданско общество помоли за нашата помощ. Въпреки огромните опасности, те са се присъединили към Европейската Гражданска Инициатива “Ние сме гостоприемна Европа”, защото се нуждаят от подкрепата на гражданите в цяла Европа в своята битка.

Стотици организации в цяла Европа се присъединиха към “We Are a Welcoming Europe”- първата европейска гражданска инициатива за миграция. Европейската гражданска инициатива не е просто петиция: тя е официалният инструмент на ЕС за нейните граждани, с който да изискват действия от ЕС. Сега трябва да мобилизираме нашите привърженици и да достигнем 1 милион подписа, за да си възвърнем правото да помагаме.

Да кажем на нашите лидери, че помощта не е престъпление. Това не е Европа, която искаме, но Европа, която ще получим, ако не действаме!

Подкрепете петицията тук: https://www.weareawelcomingeurope.eu/