Престъпление ли е да окажеш помощ? Екип ЦПП май 3, 2018

Престъпление ли е да окажеш помощ?

Kолко от нас са чували историята в рода им за пра-бабите и пра-дядовците пристигнали само с дрехите на гърба си и няколко вещи бягайки от загубените от България територии, а за тези бягащи от геноцида над арменците в Турция? 

А историята за заровеното богатство в двора на къщата, за изгубените роднини качили се на различни кораби бягайки от Турция? Подобни болезнени истории има в почти всяко семейство.

Когато преди 7 години започна кризата в Сирия, бежанците, които изоставят живота и покъщнината си с надеждата да достигнат сигурно за семействата си места едва ли са си представяли, че Европа ще ги посрещне със страх, който само за няколко години крайнодесни партии ще успеят да превърнат в омраза.

Никой човек обаче, дори и тези хора, които открито казват, че бежанци на България не й трябват, не си е и представял, че европейски гражданин може да отиде в затвора, защото е дал къшей хляб на бездомен човек оказал се бежанец. Не, това не е история от футуристичен антиутопия филм, а настоящ проектозакон в Италия. Раздаването на храна, приютяването на бежанец или дори купуването на билет за влак е достатъчно, за да бъдеш глобен или арестуван в 12 от държавите членки на ЕС.

През 2018, обаче в Европа вече сериозно се надига една критична маса от хора, които са здравомислещи, информирани и не безразлични към опасни пропаганди и признаците на радикализация. Чрез Европейска Гражданска Инициатива 1,000,000 европейски граждани ще поискат от Брюксел:

  • Да прекрати криминализацията в някои страни в ЕС на спасяването и оказването на помощ на бежанци
  • Да подсигури ефективен достъп до правосъдие за всички жертви на експлоатация в Европа и правонарушения по границите й  
  • Да позволи и да подкрепи спонсорирането на бежански семейства от групи граждани на ЕС


Какво представлява Европейската Гражданска Инициатива?

Възможност за директно участие на гражданите на ЕС като предложат не само тема,  която да бъде включена в дневния ред за обсъждане на европейската комисия а и конкретно предложение за законодателни промени. Комисията няма право да отхвърли подобно предложение за обсъждане, когато един милион европейци са подписали петиция в подкрепа на дадена тема за обсъждане.

Сега можеш и ти да упражниш властта си на европейски гражданин и да препоръчаш на европейската комисия да обсъди криминализирането на оказването на помощ като подпишеш петицията тук https://www.weareawelcomingeurope.eu/

Защо е важно?

Това е първата Европейска гражданска инициатива обединяваща милионите от европейски граждани, които се чувстват изключени от европейските политики за миграция. Когато един милион европейски граждани подпишат петицията, Европейската комисия ще е задължена да чуе техните искания и така ние засилваме натиска върху плановете на правещите политики по миграция преди предстоящите избори на Европарламент през 2019.

Какво стои зад #WelcomingEurope и кой е част от кампанията?

Овластяване на европейските граждани и тяхното право да помагат на бежанци и мигранти. Кампанията се организира от Migration Policy Group и е подкрепена от 43 организации, работещи в различни страни на ЕС. Център за правна помощ – Глас ш България е партньор на инициативата за България. Подпиши и сподели петицията с приятели, защото сега заедно можем да спрем криминализирането на оказването на помощ на хора имащи нужда от подкрепа и солидарност.

Как да подкрепя петицията?

Подкрепи онлайн тук http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/initiatives/open/details/2018/000001/bg?lg=bg  или директно се подпиши в сайта на инициативата тук https://www.weareawelcomingeurope.eu/

Снимка Тим Маршал