Право на убежище и имиграция : Какво се случва във Франция cla_team февруари 29, 2024

Право на убежище и имиграция : Какво се случва във Франция

След 26 януари 2024 г. във Франция влиза в сила закон № 2024-42 за контрол на имиграцията и подобряване на интеграцията, наричан още „закон за убежището и имиграцията“. Основната цел на този закон за имиграцията, предложен от Жералд Дарманин, е да „засили извеждането на нелегални имигранти“. Той включва реформа на системата за предоставяне на убежище, за да се ускори разглеждането на молбите, както и мярка за насърчаване на интеграцията със създаването на едногодишно разрешение за пребиваване за работници в дефицитни професии.

Въведената мярка, обаче, предизвика силни спорове сред Human Rights Defender, Amnesty International, Utopia56, Secours Catholique и други международни хуманитарни организации, работещи за защита човешките права, като го определят като неефективен и даващ възможност за възползване от правото на пребиваване.

По време на гласуването на Закона за имиграцията от 19 декември 2023 г. Националният сбор (основната крайнодясна политическа партия) заяви, че ще гласува против текста, за да се противопостави на мярката за узаконяване, но в крайна сметка го подкрепи, за да може да претендира за успех на базата на „национални предпочитания“. Тази промяна в последния момент и приемането на текста с 349 гласа „за“ срещу 186 гласа „против“ се смята за „идеологическа победа“ на Националния съвет.

Мелани Гайлоу – стажант в Център за правна помощ „Глас в България“ , февруари 2024

Пълният експертен анализ на английски език