Историята на Данил и Марина Кулагини Administrator Content февруари 11, 2024

Историята на Данил и Марина Кулагини

Марина и Данил Кулагини са майката и синът от Узбекистан, които заедно със Стефан (Мехран) Давари са задържани в СДВНЧ-Бусманци с цел депортация след 22 години фактическо пребиваване в България.

Пристигат в страната ни през 2002 година, когато Данил е бил на 4 години. Марина се омъжва за български гражданин, от който има дете с българско гражданство, половин сестра на Данил, която в момента на 16 години.

Поради сложна семейна ситуация, липса на съдействие и манипулация, Марина така и не успява години наред да уреди законно престоя си в България като член на семейство на български гражданин и живее като заложник. Още по тежка е вината й от това, че не успява да помогне на сина си да вземе документ при навършване на пълнолетие. Данил говори като майчин българския език, преминал е през цялата наша образователна система до 12 клас, но не успява да вземе матура поради липса на лична карта и не успява да продължи да учи. Чувства се българин като самосъзнание, тук е целият негов живот, приятели, социална среда, спомени, мечти за бъдещето.

На 13.11.2023 година Марина и Данил бяха задържани в СДВНЧ-Бусманци.

На тази снимка е Марина е с двете си деца само преди няколко месеца. Мечтае за едно, да прегърне дъщеря си на свобода отново.

На тази снимка Данил е в коридорите на Административен съд София-Град преди 3 дни в очакване на съдебното заседание по дело срещу заповедта му за настаняване в СДВНЧ. До него са класната му ръководителка от Софийското основно училище, в което Данил е учил, и заместник директорката на училището по негово време. Административният съд се произнесе 2 дни след съдебното заседание, като отмени заповедта за задържане на Данил и постанови незабавно освобождаване! Дали това решение ще влезе в сила и Данил ще бъде свободен зависи от това Миграция ще обжалват ли на втора инстанция. Заповедта му за връщане най-вероятни също ще бъде отменена, но това няма да промени статута му на „невидим“, „несъществуващ“ по документи.

Недопустимо е в националната ни миграционна политика и законодателство да няма режим, по който напълно интегриран млад човек, с изцяло българско самосъзнание, от който обществото ни има нужда, да не може да бъде легализиран, с право на престой, с легален достъп до пазара на труда, с възможност да учи и да се развива.

Това е смазващо човека и увреждащо обществото ни! Няма да спрем да се борим това да се промени!