„Shelter“ – песен, която несъзнателно пресъздава търсенето на убежище и закрила в България cla_team май 4, 2024

„Shelter“ – песен, която несъзнателно пресъздава търсенето на убежище и закрила в България

Shelter пресъздава търсене на убежище и закрила
Shelter пресъздава търсене на убежище и закрила

Преди дни излезе новото парче на @BULL$HIT.band с Габриела Ризова и Красимир Петров – „Shelter“. Защо обаче има смисъл да го отразим, тук, в нашите страници?

Това не е песен за борбата на бежанци или мигранти, чакащи от години продължителните процедури по производства за закрила в България. Това е красива песен на Габриела Ризова с групата BULL$HIT.band, която по стечение на обстоятелствата е тясно свързана с личното преживяване на един от музикантите в групата – Стефан Давари. Стефан е дългогодишен клиент и можем да кажем приятел на нашата организация, който през 2020 година става лице на една от нашите основни кампании за регуларизация на чужденци без документи. Групата започна работа и записи по „Shelter“, в момент, в който Стефан (Мехран Давари) бе задържан и затворен в СДВНЧ-Бусманци през януари 2024 г – миграционен затвор за лица без документи към МВР. Отразихме историята на Стефан подробно във всички наши социални медии в началото на тази година. Стефан е ирански гражданин, който е в България вече над 13 години. Бяга от Иран поради политическо и религиозно преследване. В Иран е бил арестуван, бит, психически тероризиран. В България той е напълно интегриран, работи като музикант, фотограф, режисьор, складов работник, издържа се сам, говори чист български език, обича България като своя. В същото време има 9 неуспешни молби за закрила. В момента, благодарение на масираната гражданска подкрепа, инициирана от група BULL$IT след задържането на Стефан, той е с поредно 10-то производство за закрила и в очакване произнасянето на Държавна Агенция на Бежанците дали той ще получи статут на закрила или не.

И така, на фона на тази лична история за търсене на закрила, песента Shelter се записва…

Съвсем естествено, BULL$HIT.band и Стефан посвещават парчето Shelter на стотиците хора без документи в България, търсещи подслон, разбиране, изход от законодателния лабиринт, в който се намират! Те са фокус на нашата кампания – “Да проправим път – от нас зависи”, за която работим вече 4 години.

🙌Благодарим ви, BULL$HIT.band , че проправят път с нас!

Подкрепи кампанията с петицията към нея

Подкрепи работата ни по множеството случа на хора живеещи без документи, без право на работа, без право на здравни услуги, без права