Миграционен седмичник 05 – 11 февруари 2024 г. Екип ЦПП февруари 18, 2024

Миграционен седмичник 05 – 11 февруари 2024 г.

миграционен седмичник
миграционен седмичник

МИГРАЦИОНЕН СЕДМИЧНИК

на „Център за правна помощ – Глас в България“

Издание за периода 05 – 11 февруари 2024 година

Рубриката „Миграционен седмичник“ стартира в началото на 2024 година като част от застъпническата и информационна дейност на фондация „Център за правна помощ – Глас в България“. С него целим да представим седмичен обзор на събития, новини, материали, публикации на национално и световно ниво от утвърдени медии, партньори, институции, отнасящи се до миграционно – бежански въпроси. Динамиката, несигурността, многото информация по темата, ескалацията на фалшиви новини и дезинформация ни провокира да започнем ежеседмични „ъп-дейти“ (или опит за такива) за важното, реалното, случващото се у нас, в Европа и по света.  Стремежът ни е да систематизираме обективната информация за събитията, политиките, проблемите в тази трудна за разбиране и актуална тема, като я направим широко достъпна за всеки.

Предствените по-долу новини са селектирани на индивидуална преценка и нямат претенция за всеобхватност и изчерпателност.

*******************************

Новините в България

Заради операцията в Рафа: Последиците за региона могат да са катастрофални – euronews.bg, 02.10.2024 – Сухопътна операция на Израел в Южна Газа би била „катастрофална“, предупреждават от „Лекари без граници“. Организацията подчертава, че в палестинския анклав няма безопасно място, след като премиерът Бенямин Нетаняху нареди на армията да евакуира Рафа, за да продължи офанзивата си. За „катастрофални последици“ алармира и върховният представител на ЕС по външните работи –  Жозеп Борел. Допуска се, че в Рафа в момента живеят около 1,3 млн. палестинци, включително бежанци от северните части на Газа.

Дипломати от ЕС одобриха споразумение за реформа в областта на предоставянето на убежище – bta.bg, 08.02.2024 – Съгласно новата система ще бъдат реорганизирани правилата за разпределяне на хора, търсещи убежище в някоя от 27-те страни членки и ще бъдат въведени нови правила, наречени механизъм за солидарност.

Председателката на ЕК и испанският премиер ще посетят Мавритания днес във връзка с незаконната миграция – bta.bg, 08.02.2024 – Очаква се Фон дер Лайен и Санчес да заявят отпускането на помощ на стойност двеста милиона евро (215 милиона долара) на предвидената си среща с президента на Мавритания – Мохамед Улд Шейх Ел Газуани, в столицата Нуакшот.

В края на месеца се очаква да бъде открита сигурна зона за непридружени деца в Харманли, каза Мариана Тошева – bta.bg, 09.02.2024  -В края на февруари или в началото на март се очаква да бъде открита сигурна зона за непридружени деца, която ще бъде в Регистрационно-приемателния център в Харманли. Това каза за БТА Мариана Тошева, директор на Държавната агенция за бежанците. Тошева участва в представянето на дейностите по проект „На Фокус – националният капацитет в областта на убежището и миграцията“

Палестинците се подготвят за евакуация на Рафах и за нападение – svobodnaevropa.bg, 10.02.2024 – Рафах и околностите му, се подготвят за завършването на плана на Израел за евакуацията им и за започване на сухопътна атака срещу Хамас в южния град на Газа.

Молба за помощ: Шведски дипломат е в ирански затвор повече от 650 дни – euronews.bg, 07.02.2024 – Шведският дипломат Йохан Флодерус, който работи за дипломатическата служба на ЕС и живее в Брюксел, е бил задържан на летището в Техеран след туристическо посещение в страната. Брюксел смята, че той е „незаконно задържан“ и е жертва на нарастващия брой произволни задържания, засягащи граждани на блока. Те са известни още като „дипломация на заложниците“. Семейството му се опита да привлече вниманието към проблема по време на събитие в Брюксел. 

Министър Стоянов: МВР успя да постигне високи резултати по противодействие на нелегалната миграция – bta.bg,  08.02.2024 – На срещата, организиран от Прокуратурата на Р България, министър Стоянов подчерта, че в последните месеци Министерството на вътрешните работи успя да постигне високи резултати по противодействие на нелегалната миграция. „Ситуацията на българо-турската граница е изключително спокойна, към 1 февруари отбелязваме спад с 69 % на опитите за незаконно влизане на българо-турската граница.“

EU-Mauritania deal: More than just a migration pact – Euobserver.com, 10.02.2024  -Със споразумението между ЕС и Мавритания ЕС ще помогне на западноафриканската страна да се справи с първопричините за миграцията, да предостави хуманитарна помощ на бежанците и да се справи с трафикантите на хора.

Асен Василев: За успешна икономика Европа се нуждае от контролирана имиграция – dnevnik.bg. 09.02.2024   -Европа позволи през последните 10 – 15 години безконтролна имиграция. В Канада и Австралия има контролирана имиграция и хората трябва да притежават определени умения. В Европа също трябва миграцията да е по-тясно свързана с това, от което се нуждаят работодателите. Основно се нуждаем от хора, които могат да се интегрират в обществото, да плащат данъци и да работят.“

Как някои мигранти успяват да се интегрират в Бавария – dnevnik.bg, 11.02.2024 – В Германия има не малко мигранти, които са успели да си намерят работа, да научат езика и да се интегрират в обществото. Помагат им местните власти, както и групи доброволци.

Удължаване на срока на временна закрила до 04.03.2025 г.https://aref.government.bg/, 09.02.2024

„Невидимите хора“, които живеят у нас без документи“Тази събота и неделя”, БТВ, 11.02.2024 – Особено популярна стана историята на Мехран Давари от Иран, когото всички наричат с българското име Стефан. Той живее в България от 13 години. Говори български, работи, има жилище в София и мечтае да има и български документи, но вместо това периодично влиза в бежанския лагер в Бусманци и има опасност да бъде екстрадиран. За правото ни той спокойно може да бъде наречен „невидим“. А в подобна ситуация като неговата са стотици хора у нас. Кои са „невидимите хора“?

Новините по света

Inklings | Who’s missing from Gaza aid statements? – thenewhumanitarian.org, 07.02.2024 -Израел твърди, че 12 служители на UNRWA са участвали в нападенията на Хамас на 7 октомври, което доведе до спиране на помощта от страна на големи донори за UNRWA – най-големият доставчик на помощ в Газа.

Four months of war in Gaza – thenewhumanitarian.org, 06.02.2024 – Обобщение на публикациите по темата, предствени хронологично от Тhe New Humanitarian

DRC: At least 78,000 children displaced and families ripped apart as fighting escalates –savechildren.org, 08.02.2024 – Ескалиращото насилие в източната част на Демократична република Конго (ДРК) е принудило най-малко 78 000 деца да напуснат домовете си през изминалата седмица, като хиляди от тях вече са на път за Гома, съобщиха от организацията „Save children“.

In legal no-man’s land, refugees in Malaysia struggle to eat, pay rent – aljezeera.com, 07.02.2024 – Правителството на Малайзия заявява пред ООН, че не планира да променя системата, според която бежанците се считат за мигранти без документи.

Who’s going to lead Pakistan’s next government after inconclusive election? – aljezeera.com, 10.02.2024 – Резултатите от парламентарните избори в Пакистан са неокончателни – съперничещите си бивши министър-председатели Имран Хан и Наваз Шариф претендират за победа.

At least 13 Sudanese asylum seekers killed after boat capsizes off Tunisia –aljezeera.com, 08.02.2024 -На борда на лодка е имало 42 души, всички от които суданци, а двама души са били спасени, заяви Фарид Бен Джа, говорител на съда в крайбрежния тунизийски град Монастир. Всичките 42 души на лодката са кандидати за убежище, регистрирани в Агенцията на ООН за бежанците, и бягат от разкъсвания от война Судан.

New EU Directive on Violence Against Women leaves out migrant womenhttps://picum.org/, 07.02.2024 – По-специално, споразумението ще заличи член 16, параграф 5, който беше основен в първоначалното предложение на Европейската комисия и беше подсилен от Парламента, за да се гарантира, че никакви лични данни за жертвите на насилие, включително статут на пребиваване, няма да бъдат споделяни от полицията с имиграционните власти. Това щеше да предпази жените без документи от риска да бъдат задържани и депортирани в резултат на подаване на сигнал за насилие.

Racial profiling key element in the new deal on the Schengen Borders Code – picum.org, 07.02.2024, Реформата на Кодекса на шенгенските граници има за цел да намали броя на временните общи проверки по вътрешните граници на ЕС. Тя обаче ще увеличи проверките на конкретни групи хора. По-специално споразумението ще позволи на полицейските органи в съвместни патрули да извършват „случайни“ проверки на документи в близост до вътрешните граници на ЕС с цел задържане на хора без валидни документи за пътуване или пребиваване. Проучванията вече показаха, че полицията е склонна да спира хора за проверка въз основа на расови, етнически или религиозни характеристики. Ясно е, че тези проверки ще зависят от решенията на полицията за това кой „прилича“ на лице без валидни документи.

ECRE Policy Paper: The Right to Work for Asylum Applicants in the EU – ecre.org, 05.02.2024 – ECRE публикува политически документ, в който се разглеждат правните и политическите промени, засягащи достъпа на търсещите убежище до правото на труд. В новия документ се посочват различните предизвикателства, пред които са изправени търсещите убежище при достъпа до правото на труд, споделят се добри практики и се дават препоръки на държавите – членки на ЕС, и на Европейската комисия (ЕК) за насърчаване на това право. Политическият документ се основава на анализ на 19 доклада за държави от Информационната база данни за убежището, както и на допълнителни проучвания.

Frontex leads international action against drug trafficking at 61 airports worldwidehttps://www.frontex.europa.eu/, 06.02.2024 – В резултат на оперативните действия на Frontex и Испания са извършени 46 ареста и са иззети 850 кг наркотици, главно канабис и кокаин.

*******************************

От 15 години във фондация „Център за правна помощ – Глас в България“ предоставяме правна помощ и застъпничество на търсещи закрила, бежанци и мигранти в България, за да защитим техните права, да осигурим сигурен достъп до процедура за закрила, висок стандарт на прием и интеграция, да подпомогнем активното им включване в общество ни.

Може да ни последвате във следните социални канали: Facebook ; Twitter ; Instagram.

Ако намирате работата ни за полезна, можете да ни подкрепите тук!