Aфганистанците от Кремиковци Екип ЦПП август 29, 2022

Aфганистанците от Кремиковци

В момент, в който е изключително трудно да говорим за бежанци и мигранти, си позволяваме да споделим запис от дълго-планирано предаване по ТВ1 „ВЪПРОСИТЕ с Миролюба Бенатова“ за абсурдната ситуацията на забравените в планинската местност на Кремиковци над 36 афганистански бежанци, евакуирани точно преди една година от Афганистан поради служебна обвързаност с българското посолство и европейските структури там – 10 семейства, 14 деца, 2 новородени, 1 бременна жена. Историята на тези бежанци е резултат от редица дефицити в миграционната и интеграционната политика и практики в България, довели както до абсурдната ситуация на тези хора, така и до несанкционираните ескалиращи престъпни дейности по границите ни.

Благодарим на Council of Refugee Women in Bulgaria и на всички други организации в сектора, които съдейтват за ситуацията „агфанистанците от Кремиковци“. Благодарим особено и на Ali Dini за неуморната лична грижа за тези забравени семейства.

Вижте самите афганистански бежанци, чуйте интервюто на Миролюба Бенатова с адв. Diana Radoslavova от „Център за правна помощ – Глас в България“.