News

Историята на Люба, или как един бизнес може да има повече от един социален ефект

16.12.2018

Как една жена се връща в България и успява да създаде отговорен бизнес, който подкрепя опазването на културното наследство, дава работа на местни занаятчии и подкрепя уязвими жени мигранти.

Преди 18 години Люба Асадурова, родом от Варна, току-що завършила висшето си образование, заминава за Съединените щати, привлечена от свободата и многообразието на живота там.

 

“Избрах страната заради идеите върху, които е формирана държавата. Срещнах се с толкова много хора от различни места, което беше огромно обогатяване на моят светоглед. Да изпиташ всички тези култури докато живееш на едно място е безценно!“

 

В България се връща с много натрупан професионален и житейски опит. Тук бързо придобива усещането, че в страната ни са се появили нови националистически движения и идеи, които представят и се опитват да затвърдят една лъжа за това какво е българската идентичност. ‘Стана ми мъчно да видя подобни настроения, България винаги е била мулти-културна, с различни етноси и религии от самото й създаване. Това е и причината да искам да помагам на хора, които са маргинализирани в момента в нашето общество’.  

 

Създава Nomad.ist - бизнес, който спомага за опазването на традиционен занаят вплитайки идеята за богатството на местните култури и развитието на малки икономики с важността да преосмисляме концепцията за дом. Люба създава собствени дизайни на килими, които след това се изработват от естествени материали и от местни занаятчии, и се продават чрез сайта на компанията.

 

“Бизнесът с килимите се случи като нещо много естествено, помислих си го и всичко започна да си идва на мястото. Винаги съм имала интерес към идеята кое е дом, къде е домът, защото когато се движиш ти трябва да създаваш дома си. Килимът е част от един дом, с него създаваш едно конкретно пространство."

 

Килимите винаги са били много важна част от фолклора, от занаятчийството, а с бизнеса си Люба иска да се фокусира върху икономиката на местно ниво и затова търси различни занаятчии, запазили автентичността на ръчното тъкачеството, с които да работи. В момента работи с тъкачница студио Дзеф във Варна, които за работата си по опазването на културното наследство като тъкачеството са удостоени и с международно признание.

 

 

Nomad.ist смесва самобитната култура на българското тъкачество с модерният дизайн. Дизайнът на килимите е дело на Люба и е много различен от типичните български шарки. “Все едно е нов език, нова перспектива. Кръстих марката Nomad.ist, защото винаги съм се интересувала от хората, които разчитат на себе си, предприемчиви са и се движат. Марката носи в себе си и философията на отворените граници. За мен една държава не бива да бъде базирана на етнически или религиозни ценности, а по-скоро на човешки, защото не е реалистично да разделяме хора и историята показва, че хората винаги ще се събират: каквато и социална структура да изградиш, за да ги разделяш.” 

 

Избира да подкрепи чрез дарение специалната програма на Център за правна помощ - Глас в България за подкрепа на особено уязвими жени мигранти. "Разбирам през какво минава една жена мигрант, защото жените имат специфични проблеми. Избрах да даря за кауза, която е важна за мен и предпочитам да направя нещо конкртено, вместо само да се оплаквам и дискутирам кое и как трябва да се промени." Чрез Nomad.ist Люба дарява и 15% от стойността на всеки продаден килим на програмата на Център за правна помощ – Глас в България.

 

Жените мигранти се сблъскват с много предизвикателства едновременно: затруднен достъп до пазара на труда; трудно намиране на жилище, детска градина или училище за децата им, негативни стереотипи в обществото, езикова бариера, и много други. Те често са самотни майки, имат здравословни проблеми, на които дълго време не е обръщано внимание, и са в риск от експлоатация и трафик.

 

Център за правна помощ Глас в България предоставя безплатна правна помощ, на търсещи закрила бежанци и мигранти от 10 години. През м. септември 2018г., с помощта на средства, дарени от доброволците на Oxford Aid for the Balkans (OXAB) във Великобритания, центърът стартира програма за подпомагане на жени мигранти, намиращи се в България, които са в особено уязвимо положение: самотни майки, със здравословни проблеми, или жертви на домашно или основано на пола насилие и др.

 

 

Подходът към работата с тези жени е холистичен, като освен предоставянето на правна помощ – консултации, съдебно представителство – не само за бежанските им процедури, но и в много други сфери на правото, им се помага също така да получат консултации с медицински и други специалисти, да бъдат настанявани на безопасно място, когато са под заплаха, съдействие за намиране на работа и в отношенията с работодателите, помощ за записване на деца на ясли и детски градини, и много други. Жените, участващи понастоящем в програмата са от държави толкова различни като Ирак, Афганистан и африканските страни.

 

Крайната цел на работата с тях е след като са разрешени жизненоважните и спешни проблеми, те да бъдат способни да създават и управляват живота си, да се грижат за децата си, и да бъдат пълноправни и допринасящи членове на обществото.

 

Ако желаете да подкрепите с дарение работата на центъра с уязвими жени мигранти, можете да го направите тук  – по PayPal или по банков път, като посочите като основание за плащане “Дарение – Програма за уязвими жени мигранти”.

 

Fondatsia Tsentar za Pravna Pomosht – “Glas v Bulgaria” /Foundation Center for Legal Aid – Voice in Bulgaria 

DSK Bank Bulgaria

BIC/SWIFT: STSABGSF 

IBAN BG94STSA93000019238542